Przeskocz do treści


Mobilność nr 7, 8 Malta

Malta ETI

W dniach 2 – 13 marca 2020 r. nauczycielki ZS Nr 9 w Koszalinie Dorota Bierzyńska i Małgorzata Palczewska-Marcjanik uczestniczyły w kursie TEL (Technology Enhanced Learning) w Instytucie ETI (Executive Training Institute) na Malcie.
Nasza przygoda zaczęła się już 1 marca 2020 kiedy to wyruszyłyśmy w podróż lotniczą z Gdańska na Maltę.
Po nieco ponad 2 godzinnym locie wylądowałyśmy w iście rajskim otoczeniu: palmy, słońce, bezchmurne niebo i błękitna woda w Morzu Śródziemnym.

Następnego dnia rozpoczęłyśmy zajęcia w Instytucie ETI usytuowanym w malowniczym mieście St. Julian's nad zatoką St. George.

Podczas 2 tygodniowego kursu zapoznawałyśmy się z metodami pracy z wykorzystaniem nowoczesnych technologii i różnego typu narzędzi do tworzenia prezentacji, filmów, quizów i komiksów użytecznych w nauczaniu języków obcych. Miałyśmy okazję nawiązać nowe znajomości z nauczycielami z różnych krajów, m.in. z Niemiec i Węgier, oraz szlifować swoje umiejętności językowe.

Po zajęciach trwających z reguły do godz. 15.00 oraz w sobotę i niedzielę miałyśmy czas, by poznać tę piękną wyspę, kulturę i historię jej mieszkańców, a także spróbować maltańskiej kuchni.

Malta

Malta jest dość małą wyspą o zaledwie 27 km długości i 15 km szerokości. Jest płaska, ale wysoko wyniesiona  nad poziom morza, w związku z czym znaczna część wybrzeża jest klifowa lub skalista. Budynki, a nawet drogi konstruowane były z lokalnego surowca – skały wapiennej. Jedną z ciekawostek jest to, że na płytach chodnikowych dostrzec można różnego rodzaju skamieliny.

Plaże czasem przywodzą na myśl krajobraz marsjański, gdyż najczęściej są skaliste, ze stromymi zejściami do wody, za to  woda w morzu jest przejrzysta i krystalicznie czysta.

W skład republiki Malty wchodzą trzy wyspy: Malta, Comino i Gozo leżące na Morzu Śródziemnym, miedzy Sycylią i Afryką Północną oraz kilka mniejszych niezamieszkałych wysepek. O Malcie mówi się, że jest to "ogromne muzeum pod otwartym niebem". Relikty sprzed tysięcy lat odnajdywane są znacznie łatwiej niż to by się mogło wydawać. Z historią tej wyspy związani są Fenicjanie, zakon św. Pawła, Zakon Joannitów, Królestwo Brytyjskie, co znajduje swoje odzwierciedlenie w bardzo ciekawej architekturze i mieszance stylów budowlanych.

Stolicą kraju jest Valletta. Swoje piękno La Valetta zawdzięcza też położeniu przy jednym z największych, naturalnych portów świata. To historyczne miasto było niegdyś siedzibą Zakonu Rycerzy Maltańskich. Po dziś dzień zachowały się stare mury miejskie oraz imponująca katedra Świętego Jana. Panuje tu iście śródziemnomorska atmosfera, a fortyfikacje i port były często tłem dla fikcyjnych wydarzeń przedstawianych w takich filmach jak „Gra o Tron” czy „Gladiator”.

Kuchnia

Kuchnia maltańska nie wyróżnia się wielością smaków, a że do włoskiej Sycylii nie jest zbyt daleko,  w menu znajdziemy pasty oraz pizze. Lata panowania brytyjskiego odcisnęły swoje piętno również w sferze kulinarnej, w efekcie czego na każdym kroku widzimy lokale oferujące „English Breakfast”. Specjalnością Malty są potrawy z królika tzw. fenek, a także ryby i owoce morza. Koniecznie należy spróbować maltańskiego  chleba, jest wyjątkowo smaczny. Spotkamy wiele wariacji kanapek na  bazie tego wyjątkowego wypieku: z tuńczykiem, fasolą, oliwkami...

Naszej uwadze nie umknęły też przepyszne desery 🙂

Do tego coś do picia: specyficzny smak ma napój niegazowany - Kinnie. "Kini" to mieszanka słodko-gorzka. Na jego wyjątkowość wpływają pomarańcze chinotto (specyficzne dla tego regionu) oraz dodatek ziół i przypraw. Pić tylko schłodzony!

Warto także sięgnąć po wyroby na bazie opuncji, czyli owoców kaktusa. O tym smaku na Malcie robi się między innymi dżemy...